070 321 72 17
Naar overzicht

Publicatie over opening nieuwe bereidingsunit

In magazine FarmaActueel Ziekenhuis, editie juni 2018, is een artikel verschenen over de officiële opening van onze nieuwe bereidingsunit.

Tekst: Berry van Schaik

 

Op 20 juni werd de nieuwe bereidingsunit van Apotheek Haagse Ziekenhuizen (AHZ) in Den Haag geopend. AHZ had vele relaties uit de ziekenhuisfarmacie en de farmaceutische industrie uitgenodigd.

Arie Booij, bestuurder van AHZ, verwelkomde iedereen, maar ook een speciale gast: een drone vloog de partytent binnen, met als bagage een spuit. Als symbool voor de toekomst leverde de drone de spuit af bij Arie Booij op het podium. “En zo”, aldus Booij, “zal de toekomst er uit zien, mogelijk nog dit jaar! Wij zoeken daarbij de wettelijke grenzen op, en misschien helpen we wel die grenzen te maken.” De spuit bevat een sleutel om een grote schaar los te maken, waarmee het rode lint wordt doorgeknipt. Daarmee is de productiefaciliteit officieel geopend.

Innovatie

Henk Pastoors leidde vervolgens de discussie met Joris Uges (klinische farmacie HagaZiekenhuis en LangeLand Ziekenhuis), Willem Meulenhoff (Plantmanager AHZ) en Patrick van Oirschot (GPP Support). Volgens Meulenhoff is AHZ zich gaan focussen op de vraag wat de klant wil. Daarbij is innovatie zeer belangrijk. Innovatie is iets doen wat nog niemand gedaan heeft. Met bijvoorbeeld een drone krijg je het product snel bij de klant. We hebben deze locatie gekozen om dichtbij onze grootste klant te zitten. Via korte lijnen kunnen we, samen met  de arts, snel oplossingen zoeken. Dankzij de moderne bereidingen kan de mens in de maatschappij ook beter functioneren, bijvoorbeeld een onderwijzeres met een insulinepomp. Van Oirschot vervolgt: “Innoveren betekent ook een keer je neus stoten, weerstand ontmoeten en samenwerking creëren. Soms heb je wat ‘medicatie’ nodig om bloedgroepen bij elkaar te brengen. “

 

Overcapaciteit?

Is deze unit wel noodzakelijk in een markt waar wellicht overcapaciteit is? “Ja,” zegt Meulenhoff. “Kijk naar de groei in personalised medicine, high risk medication, handelstekorten, thuiszorg. Er zijn steeds minder bereidingsapotheken, terwijl er meer vraag is naar ‘op maat’ bereidingen. Individuele therapieën worden inderdaad duurder, maar kijk ook naar wat het oplevert.”

 

De toekomst van bereiding

Van Oirschot is continue bezig met nieuwe ontwikkelingen. Hij laat zien dat 2D-3D printen van medicatie niet ver weg is. “Nu al wordt medicatie op dergelijke wijze gemaakt, maar er is nog geen apotheker bij betrokken”, aldus van Oirschot. Apothekers moeten die regie terug pakken. Binnen nu en een jaar wordt al medicatie voor kinderkanker op deze wijze bereid. 3D-printing bestaat uit bio-afbreekbare polymeren, met actieve bestanddelen. Zo is het mogelijk dat meerdere medicijnen in één matrix worden geprint, zelfs op individueel niveau. Er is ook geen tabletdeling meer nodig. 2D-printing bestaat uit een inkt, waarin een actief bestanddeel is opgelost, dat geprint wordt op een drager. Meulenhoff vult aan dat ook een maagsapresistente coating kan worden geprint, in de toekomst zelfs een maagsapresistente suspensie, hetgeen nu nog niet kan. Van Oirschot kondigt de samenwerking van AHZ met de universiteitskliniek van Heidelberg aan. Samen wil men het vermarkten van 2D en 3D geprinte bereidingen onderzoeken. Daar waar de verschillen met Duitsland zo groot zijn, willen beide partners van elkaar leren. Samen op zoek naar toepassingen van beider technieken. Het onderzoek loopt gedurende drie jaar, tot 2021.

 

Wanneer tevreden?

Meulenhoff wil graag een oplossing bieden, als de markt faalt. Met name daar waar men dit niet kan. Van Oirschot merkt op, dat niet overal de wil is om deze ambitie waar te maken. Uges wil tenslotte de medicatieveiligheid verhogen. Met nadruk op de veiligheid bij het bed van de patiënt. Op maat bereiden kan daarbij het verschil maken. Het doel is het dienen van de patiënt. We moeten voor de distributie dan ook denken in netwerken. Het frustreert Meulenhoff dat er zo weinig erkenning is voor de baten van eigen bereiding. Het HARM-onderzoek liet zien dat er 85 miljoen euro bespaard kan worden op vermijdbare kosten. De

bereiding van Avastin-spuitjes voor ooginfecties (op jaarbasis 200.000 spuitjes) levert al een besparing op van 200 miljoen euro. Uges besluit met zijn wens: het gedoe rondom de medicatie van de patiënt minder maken. Meulenhoff’s uitdaging is het zoeken naar oplossingen, die anderen niet kunnen. Het was een schitterende middag waarin AHZ liet zien er weer helemaal te zijn!