070 321 72 17
Naar overzicht

FMT Gezondheidszorg: Kuijpers-specialisten ronden groot GMP-project af

Bron: magazine FMT Gezondheidszorg, oktober 2018

Tekst en foto’s: Kuijpers

 

 

Kuijpers-specialisten ronden groot GMP-project af

Nieuwe productieomgeving voor Apotheek Haagse Ziekenhuizen

Apotheek Haagse Ziekenhuizen (AHZ) bereidt medicijnen voor diverse zorginstellingen in de regio Den Haag. Besmetting van bestanddelen door bacteriën, stof of vezels is er vanzelfsprekend uit den boze. Geavanceerde techniek in de apotheek moet alle risico’s daarop elimineren. Daarom koos AHZ bij de bouw van haar nieuwe cleanroom voor een technisch dienstverlener als hoofdaannemer: Kuijpers.

De geschiedenis van AHZ gaat meer dan 250 jaar terug. “In het oprichtingsjaar van onze apotheek, 1749, waren er nog geen medicijnfabrikanten”, schetst AHZ-bestuurder Arie Booij. “Medicijnbereiding en -verspreiding gebeurde vanuit de apotheken. Wij deden dat toen voor patiënten in de regio Den Haag.” Anno 2018 is er in de kern niet zoveel veranderd. AHZ bereidt nog steeds medicijnen, nu voor zorginstellingen in de Haagse regio en daarbuiten. Wat wel is veranderd: de faciliteit. Die is ultraclean en geavanceerd; de techniek is het kloppende hart van de apotheek.

Kloppend hart: de techniek

Volgens Paul Joosten, directeur van Kuijpers Specialistische Oplossingen B.V. gebeurt het steeds vaker dat bedrijven bij wie de techniek bepalend is voor de functionaliteit van het gebouw, de verantwoordelijkheid voor nieuw- of verbouw bij een technisch dienstverlener leggen. “De techniek bepaalt hoe mensen daar straks werken, hoe processen in een gebouw verlopen. Daarmee wil ik niet zeggen dat bouwkundige zaken niet belangrijk zijn. Sterker nog, ook daar heb je in dergelijke omgevingen specialisten voor nodig. Bij AHZ vonden we een hoogwaardige partner in cleanroombouwer Brecon die het bouwkundige deel van dit project voor zijn rekening nam.”

Op bezoek bij Erasmus MC

Eerder droeg Kuijpers al het hoofdaannemerschap van projecten bij het Erasmus MC en ASML. “We namen AHZ mee naar het Erasmus MC om te laten zien hoe Kuijpers Controlled Environments projecten aanpakt en tot welke resultaten het leidt.” Dat bezoek maakte AHZ enthousiast. In 2016 startte Kuijpers met de voorbereidingen van het project. In 2017 ging de nieuwbouw van de Haagse cleanroom van start, pal naast het bestaande gebouw van de apotheek.

Strenge eisen vragen om bewijslast

Er kwam in totaal 2.300 vierkante meter aan vloeroppervlak bij, verdeeld over vier bouwlagen. “Alle techniek hebben we op één verdieping ondergebracht”, vertelt projectmanager William Dirks van Kuijpers. “Ruimte die we echt nodig hadden, onder meer voor geavanceerde luchttechniek die ruimtes continu ‘doorspoelt’, installaties voor klimaat en voor allerlei medische gassen zoals stikstof en zuurstof. Verder hebben we voor AHZ een speciaal waterstofperoxidedesinfectiesysteem ontwikkeld.” Joosten beaamt dat de strenge wet- en regelgeving veel vraagt van de techniek, GMP staat voor ‘Good Manufacturing Practices’, een kwaliteitsborgingssysteem voor de farmaceutische industrie. “Dit hele project hebben we dan ook zwaar gedocumenteerd om dit te garanderen.”

Integrale dienstverlening

Systeemarchitect Tim de Grouw van Kuijpers was verantwoordelijk voor het integrale ontwerp van de gebouwautomatiseringsinstallaties. “We zijn aan de slag gegaan om al die verschillende systemen als één geheel met elkaar te laten samenwerken. Daarvoor was het in de voorbereiding en de dagelijkse uitvoering nodig dat onze specialismen integraal samenwerkten en over de eigen discipline heen keken.” Ook nauw overleg met Brecon en de opdrachtgever stond standaard op de planning.

Drukbezette vergadertafels dus, minstens één keer per week. “Vanuit technisch oogpunt is zoveel expertise aan tafel enorm waardevol: het levert invalshoeken op waarmee we ontwerp, engineering en uitvoering verder kunnen optimaliseren”, aldus De Grouw. “Groot voordeel hier was bovendien dat de meeste specialisten allemaal Kuijpers-collega’s waren. We kennen elkaar persoonlijk en spreken elkaars taal. Dat is in complexe omgevingen als deze goud waard: het minimaliseert risico’s, verhoogt de efficiency én bevordert de kwaliteit.”

Nieuwe wensen, grote flexibiliteit

De waarde ervan werd duidelijk zichtbaar toen er door voortschrijdend inzicht van de opdrachtgever nieuwe wensen ter tafel kwamen. Zoals een nieuwe inrichting van een complete verdieping, weet Kuijpers-projecttechnicus Tom van der Heijden nog. “Dat vroeg om grote flexibiliteit van het projectteam. Dankzij onze korte lijnen heeft dat niet geleid tot problemen.” Hij kijkt terug op een project waarvan hij er in de toekomst nog graag meer wil maken. “De bouw van cleanrooms is echt een vak apart. Voor mij was dit project mijn eerste kennismaking met cleanrooms en die ervaring smaakt absoluut naar meer. De details zijn ontzettend belangrijk, alles moet tot in de puntjes zijn afgestemd en getest. Als het dan op het eind van de rit allemaal klopt, geeft dat veel voldoening.”

‘Wat wil je nog meer?’

Voor Dirks was het project bij AHZ bekend terrein. Hij was eerder betrokken bij de bouw van diverse grote ziekenhuizen met daarin operatiekamers en laboratoria. “Vergelijkbare projecten met dezelfde strenge eisen aan hygiëne. AHZ was een maatje groter. Maar dat heeft het succes niet in de weg gestaan. Eind december 2017 konden we de cleanroom na een prima verloop nagenoeg restpuntloos opleveren. We hadden er een tevreden klant bij. Wat wil je nog meer?”


Zo specialistisch kan het zijn: gassluizen (VHP)

De bereidingsapotheek van Apotheek Haagse Ziekenhuizen is omgeven door strenge eisen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en hygiëne. Om de risico’s op verontreiniging of besmetting te minimaliseren, ontwierp Kuijpers een automatisch proces voor het desinfecteren van de in de apotheek benodigde grondstoffen. Systeemarchitect Tim de Grouw: “We hebben daarvoor gassluizen gebouwd met een reinigingssysteem op basis van waterstofperoxidedamp (VHP). De sluizen zijn aan de binnenzijde volledig afgewerkt met RVS en voorzien van gasdichte deuren. Deze kunnen bediend worden met door ons geprogrammeerde touchpanelen, gebaseerd op software die we eveneens in eigen beheer ontwikkelden.”


Partners in cleanrooms

Kuijpers en Brecon (die de cleanroom van AHZ bouwde) zijn geen onbekenden van elkaar. Ze werken ook nauw samen in ‘Professional Partners for Cleanrooms’. Kijk voor meer informatie op www.pp4c.nl.

Download PDF